Lamba != Lambda

Tre år är varken långt eller kort, men vad annorlunda allt blev.

lördag, april 22, 2006

Vårvädervindar viska... Känn ditt Uppsala!



Låt din promenad börja vid portarna till Göteborgs nation, sväng av ner mot S:t Olofsgatan och ån. Strax efter bron, på vänster sida i korsningen med Svartbäcksgatan har du U:a Skivbörs. US har en charmig och föga handikappanpassad lokal, med väggar tapetserade av autografer, olika rariteter och exempel på censurerade omslagsbilder. Den fasta vinylsektionen med attraktiva utgåvor i gott skick är begränsad till ungefär tio backar, men håller å andra sidan extremt hög kvalitet och mycket rimliga priser. Vidare finns nästan alltid en stor sektion med tillfälliga partier av rea-skivor, med priser från 5 till 20 kronor. Som bonus finns även CD, DVD och stans utan tvekan mest extremt stylade personal. Par: 15 till 45 minuter, beroende på aktuellt rea-sortimentet.

Från Uppsala skivbörs är det inte mer än 50 meter till nästa stopp, CD-fyndet, som sitt namn till trots även har ett bra utbud av vinyl. Skivorna är organiserade i ett antal rea-klasser, från tio kronor till trettio. Samt ett högre prissatt sortiment med katalogisering efter genre. Butiken saknar en del i charmväg, men innehavaren är riktigt trevlig och har man tur går det både att hitta prisvärda rariteter och fina fynd. Par: 20 minuter.

Nästa anhalt är en bra bit (700m) framåt längs St Olofsgatan, över järnvägen fram till korsningen med Väderkvarnsgatan. På höger sida ner i en källare finner du Väderkvarnens Antik & Kuriosa. Låt dig inte skrämmas av första intrycket, till höger om det sorgliga bordet med gamla dansbandsplattor och Mexikansk julmusik finns en dörr, och bakom den börjar den riktiga affären. Väderkvarnen har överlag satsat på kvalitet i sitt skivutbud, och priserna är därefter. Räkna inte med att hitta särskilt mycket intressant under 40kr. Är du däremot beredd att betala 60-70kr för något speciellt, finns här ett femtital backar med ett gigantiskt utbud av Beatles, Roxy Music, Led Zeppelin, Rolling Stones, blandad ska och reggae, 60-tals pop och mycket mycket mer. Även en speciell sektion med julmusik. Här finns även en hel vägg med begagnade skivspelare till mycket rimliga priser, hade du ingen förut kan du ju passa på att plocka upp en nu. Par: 60 minuter.

Nästa anhalt är Hjalmar B:s Skivbörs. Följ Väderkvarnsgatan mot Vaksala torg, passera torget och vik av upp till vänster på Hjalmar Brantingsgatan och traska 300m. Ner i en källare på hörnet i korsningen med Torkelsgatan finns butiken. HB:s har i likhet med Väderkvarnen ett mer kvalitativt än billigt utbud, men här är det betydligt bättre sorterat på artist och genre. Till skillnad mot de andra börserna i stan finns här en ordentlig sektion med hiphop/rap, vilket även brukar spelas i bakgrunden av den sympatiske innehavaren. Fyndavdelningen är liten men intresant. Par: 30 minuter.

Sista anhalten blir Skivcentrum vid Dragarbrunn, traska tillbaka samma väg som du kom, men korsa Vaksala torg och gå under bron vid Monglian BBQ. På andra sidan den stora korsningen ligger butiken på höger sida. Det centrala läget märks på flera sätt, priserna är lite väl höga, det är trångt och klientelet är mer Svensson än skivsamlare. Utbudet är det dock inget fel på, alla skivor är i perfekt skick, perfekt sorterade och ordentligt inplastade. Tonvikten ligger på metal, men det kommer regelbundet in bra indie. Housemartins, Devo m.fl har dykt upp i avdelningen för nyinkommet. Reaskivorna är mångtaliga men svåråtkomliga där de står på golvet. Fyndchanserna är begränsade för de tjugo kronor som skivorna betingar. Å andra sidan har jag aldrig orkat tillbringa en timme på knä för att verkligen undersöka... Par: 20 minuter.

3 Comments:

Blogger Tjejlyssnaren said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

25 maj, 2006 02:16  
Blogger Tjejlyssnaren said...

Mycket engagerande! Det är ju så att man vill flytta till Uppsala när man läser det där.

Förresten, hur många handikappsanpassade vinylbutiker finns det? Kan det bli en valfråga? Nattens mörker gör mig förvirrad!

EDIT: Fuck, tryckte fel en hel del där.

25 maj, 2006 02:18  
Blogger Mord Fiddle said...

=) Av nån anledning är de ju nästan allihop i olika källare, så det är ju svårt... Men i en låg rullstol kan det nog vara bekvämt att gå igenom skivbackarna på golvet, man slipper iaf stå på knä. =)

Jag har förresten varit på en "ny" skivbörs som heter Open Mind, den är hysteriskt bra. De har bara massa finskivor, typ Beatles osv. Rimliga priser, underbart utbud. =)

25 maj, 2006 11:27  

Skicka en kommentar

<< Home

Missa inte Operation Springsteen!
Listed on BlogShares
Copyright © 2006 [Mord Fiddle w/ friends]